Έμετος και διάρροια


cat with paperΟ έμετος ή/και η διάρροια, εμφανίζονται αρκετά συχνά στα ζώα συντροφιάς. Και τα δύο δεν αποτελούν πάθηση αυτή καθ’ αυτή, αλλά εμφανίζονται ως συμπτώματα άλλων παθήσεων. Δυστυχώς υπάρχει μια τεράστια γκάμα ασθενειών, στην συμπτωματολογία των οποίων εντάσσονται τα συμπτώματα αυτά. Σε αρκετές περιπτώσεις ο έμετος ή/και η διάρροια, αντιμετωπίζονται με επιτυχία, ακόμη και χωρίς να έχουμε βρει ακριβώς, το αίτιο που τα προκάλεσε. Παρ’ όλα αυτά το ιστορικό του ζώου, αλλά και οι πληροφορίες που παρέχετε στον κτηνίατρο σας, είναι ζωτικής σημασίας, προκειμένου αυτός να αποφασίσει, για το εάν μιλάμε για ένα σοβαρό περιστατικό, το οποίο χρίζει περαιτέρω διερεύνησης.
Τι ακριβώς είναι ο έμετος και η διάρροια;
Διάρροια, προκύπτει συνήθως, όταν για κάποιο λόγο διαταράσσεται η εύρυθμη λειτουργία του παχέος εντέρου. Το παχύ έντερο, είναι κυρίως υπεύθυνο για την απορρόφηση του νερού, με αποτέλεσμα, αν για κάποιο λόγο διαταράσσεται η λειτουργία αυτή, να έχουμε την παραγωγή αρκετά υδαρών κοπράνων. Ο έμετος, προκύπτει όταν το περιεχόμενο του στομάχου εξέρχεται μέσω του στόματος. Αρκετά συχνά αποτελεί προστατευτικό μηχανισμό του οργανισμού, προκειμένου να απαλλαχθεί από τοξικές ουσίες, ή να μειώσει τον φόρτο του στομάχου.. Σε αυτό το σημείο, είναι πολύ σημαντικό να διαχωρίσουμε τον εμετό από την αναγωγή. Αν και τα δύο μοιάζουν αρκετά μεταξύ τους, η αναγωγές συνήθως συμβαίνουν σχεδόν αμέσως μετά το γεύμα, το περιεχόμενο τους είναι κατά βάση άπεπτο και το ζώο προσπαθεί να το ξανά φάει. Τα αίτια τόσο της διάρροιας όσο και του έμετου, περιλαμβάνουν: ιογενείς, βακτηριακές και παρασιτικές λοιμώξεις, απότομες αλλαγές της διατροφής, έντονο άγχος ή/και ενθουσιασμό, δηλητηριάσεις, έμφραξη κάποιου σημείου της πεπτικής οδού ή και βλάβη σε κάποιο άλλο όργανο (π.χ νεφρά ή ήπαρ).
Πώς θα ξέρω αν το ζώο μου έχει έμετο ή διάρροια;
Λίγο πριν τον έμετο, έχουμε έντονες συσπάσεις των θωρακικών μυών. Επιπλέον το ζώο σας μπορεί να εμφανίσει έντονη σιελόρροια ή να φαίνεται σα να καταπίνει αρκετές φορές. Αν εμφανίζει διάρροια, πιθανότατα, οι κενώσεις του θα είναι αρκετά συχνότερες και μπορεί να έχει και «ατυχήματα» μέσα στο σπίτι. Σε κάποιες περιπτώσεις, απλά και μόνο το περιεχόμενο των κενώσεων είναι πιο υδαρό από ότι είναι συνήθως.
Είναι απαραίτητο να πάω το ζώο μου στον κτηνίατρο;
Και τα δύο αυτά συμπτώματα, συνήθως οφείλονται είτε σε οξείες παθήσεις (που διαρκούν 1 με 2 μέρες το πολύ και μετά περνάνε) είτε σε πιο χρόνια προβλήματα, τα οποία συχνά είναι και τα πιο σοβαρά. Αν το ζώο σας δε φαίνεται να έχει πεσμένη διάθεση ή να χάνει βάρος, το καλύτερο που έχετε να κάνετε αρχικά, είναι να του απομακρύνεται το φαγητό για μια ημέρα και στη συνέχεια να του δώσετε μια ελαφριά δίαιτα, για 3 με 4 ημέρες, π.χ. ρύζι με κοτόπουλο. Επίσης θα ήταν καλό, την πρώτη μέρα η κατανάλωση του νερού να γίνεται σταδιακά και να μην είναι αυτό στη διάθεση του ζώου, συνεχώς. Σε κάθε περίπτωση πάντως, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρο σας και να του εκθέσετε λεπτομερώς το πρόβλημα, προκειμένου αυτός να σας συμβουλεύσει καταλλήλως.
Ποια είναι τα σημάδια ενός σοβαρότερου προβλήματος;
Αν η διάρροια ή ο έμετος συνεχίζονται για πάνω από 24 ώρες, παρά τη νηστεία, τότε το ζώο σας μπορεί να αφυδατωθεί σε επικίνδυνο βαθμό και θα πρέπει να πάει στον κτηνίατρο. Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρο σας κατευθείαν, αν πρόκειται για κουτάβι (μιας και αφυδατώνονται πολύ πιο γρήγορα από τους ενήλικες), αν παρατηρήσετε αίμα στον έμετο ή στη διάρροια, ή αν τα κόπρανα του ζώου είναι μαύρα (ένδειξη εσωτερικής αιμορραγίας). Ποτέ μην χορηγείται στο ζώο σας φάρμακα από το δικό σας φαρμακείο, χωρίς να συμβουλευτείτε πρώτα τον κτηνίατρο σας, καθώς αρκετά από αυτά μπορεί να είναι τοξικά για τον οργανισμό του.kopranaΤι θα χρειαστεί να γνωρίζει ο κτηνίατρος μου;
Ο κτηνίατρος σας θα σας κάνει ερωτήσεις σχετικά με το ζώο, όπως:
Πώς είναι η όρεξη και η διάθεση του;
Έφαγε τίποτα ασυνήθιστο τελευταία;
Παρατηρήσατε κάτι ασυνήθιστο σχετικά με το χρώμα του έμετου ή της διάρροιας;
Πότε άρχισε και πόσο συχνά εμφανίζει τα συμπτώματα αυτά το ζώο σας;
Υπάρχουν άλλα ζώα στο σπίτι και αν ναι έχουν επηρεαστεί και αυτά;
Μήπως το ζώο σας τρώει υπολείμματα δικού μας φαγητού;
Του δόθηκε τελευταία κάποια θεραπεία ή υπάρχει περίπτωση να εκτέθηκε σε δηλητηριώδεις ουσίες (π.χ. ποντικοφάρμακο);
Αναλογιστείτε όλες αυτές τις ερωτήσεις πριν πάτε στον κτηνίατρο σας και σκεφτείτε μήπως μπορείτε να βρείτε κάποιον αιτιολογικό παράγοντα για τα συμπτώματα αυτά.dog on work
Τι θα γίνει αν το πρόβλημα επιμένει;
Αν τα συμπτώματα αυτά, επιμένουν για πάνω από μια ημέρα, είναι αναγκαίο να προσκομίσετε το ζώο στον κτηνίατρο σας. Αυτός θα πραγματοποιήσει κάποιες εξετάσεις, προκειμένου να ανακαλύψει το αίτιο των συμπτωμάτων. Είναι πιθανό να σας ζητήσει να του προσκομίσετε ένα δείγμα κοπράνων, για να το ελέγξει για την ύπαρξη βακτηρίων, ή παρασίτων. Επιπλέον είναι πολύ πιθανόν να πραγματοποιηθούν αιματολογικές εξετάσεις, για να αποκλείσουμε την πιθανότητα της λοίμωξης, ή της ύπαρξης άλλων παθήσεων στα νεφρά ή στο ήπαρ. Τέλος είναι πιθανό το ζώο σας να χρειαστεί κάποιες ακτινογραφίες, ή/και υπέρηχο, προκειμένου να εξακριβώσουμε, αν υπάρχει κάτι παθολογικό στο έντερο του, ή αν έχουμε κάποια έμφραξη του γαστρεντερικού σωλήνα.Οι γαστρεντερικές διαταραχές, μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα ενοχλητικές, τόσο για το ίδιο σας το ζώο, όσο και για σας. Πάντοτε, αν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν μέσα σε 24 ώρες, θα πρέπει να επικοινωνείτε με τον κτηνίατρο, προκειμένου αυτός να εξετάσει το κατοικίδιο σας.