Τα πάντα σχετικά με τα σκουλήκια.

Είναι σίγουρα ανησυχητικό να ανακαλύψετε, πως ο σκύλος σας έχει σκουλήκια, αν και δε θα έπρεπε να αποτελεί και τόσο μεγάλη έκπληξη. Όλα τα κατοικίδια επηρεάζονται από τα σκουλήκια σε κάποιο στάδιο της ζωής τους και μπορούν μάλιστα να επαναμολυνθούν, εκτός και αν παίρνουν σταθερά, προληπτική αποπαρασιτική αγωγή. Η αποπαρασιτική αγωγή για τα ενδοπαράσιτα (σκουλήκια) είναι απλή στη χορήγηση και σχετικά φθηνή, για αυτό και η προληπτική χορήγηση της προτείνεται από τους κτηνιάτρους, ειδικά μιας και κάποια είδη σκουληκιών μπορούν να επηρεάσουν και τον άνθρωπο.
Ποιοι τύποι σκουληκιών επηρεάζουν τους σκύλους;
Δύο είναι οι σημαντικότεροι τύποι παρασιτικών σκουληκιών στους σκύλους, οι ασκαρίδες και τα κεστώδη. Οι ασκαρίδες είναι άσπρου χρώματος και μπορούν να φτάσουν, μέχρι και τα 15 εκατοστά σε μήκος. Οι ασκαρίδες έχουν νηματοειδή μορφή, ενώ τα κεστώδη έχουν πιο πλατύ σχήμα. Τα κεστώδη μπορούν να φτάσουν σε μήκος, έως και τα 60 εκατοστά. Τα δύο είδη αυτά των σκουληκιών, παρασιτούν στο έντερο των ζώων, μαζί με δύο άλλους τύπους μικρότερων σκουληκιών (που μοιάζουν πιο πολύ στις ασκαρίδες), τα νηματώδη και οι έλμινθες. Υπάρχουν ακόμα τύποι σκουληκιών, τα οποία μπορεί να παρασιτούν, στη καρδιά, το ήπαρ, τους πνεύμονες ή ακόμα και στην ουροδόχο κύστη, αν και οι τύποι αυτοί είναι σχετικά σπάνιοι στη χώρα μας.
Τι μπορεί να προκαλέσουν τα σκουλήκια;
Τα σκουλήκια, στην ουσία, τρέφονται από την τροφή που καταναλώνει το κατοικίδιο σας, ενώ ακόμη μπορεί να τραυματίσουν το τοίχωμα του εντέρου στο οποίο προσκολλώνται, προκαλώντας απώλεια αίματος. Μπορεί επίσης να προκαλέσουν, διάρροια, αφυδάτωση και αναιμία, κάτι που πιθανότατα θα καταβάλει αρκετά το ζώο σας και θα ρίξει το ανοσοποιητικό του, κάνοντας το ευπαθές σε μόλυνση από άλλες νόσους. Αν το ζώο σας έχει αρκετά σκουλήκια, μπορεί να βήχει, να χάνει αρκετά κιλά, να έχει θαμπό και στεγνό τρίχωμα, ή ακόμα και μεγάλη σφαιρική κοιλιά. Στα κουτάβια, η μόλυνση από σκουλήκια, μπορεί να αποδειχθεί αρκετά πιο σοβαρή, καθώς προκαλεί καθυστερημένη ανάπτυξη και σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και θάνατο. Αν στο έντερο παρασιτεί ένας μεγάλος αριθμός σκουληκιών, τότε αυτό μπορεί να βουλώσει (αν και σπάνιο στους ενήλικους σκύλους), κάτι το οποίο μπορεί να αποβεί μοιραίο.
Πως μεταδίδονται τα σκουλήκια;
Οι ασκαρίδες, μεγαλώνουν στο έντερο, γεννώντας χιλιάδες αυγά, τα οποία περνούν στα κόπρανα. Τα αυγά, μπορούν να επιβιώσουν στο έδαφος από μήνες έως και χρόνια. Μπορούν να μολύνουν τον ξενιστή τους είτε άμεσα (απευθείας κατανάλωση από τον σκύλο), είτε έμμεσα (να καταναλωθούν πρώτα από ένα τρωκτικό π.χ., το οποίο μετά θα καταναλωθεί από τον σκύλο). Τα άωρα σκουλήκια, μπορούν να επιβιώσουν στους ιστούς του μολυσμένου ξενιστή τους, αλλά και να περάσουν μέσω του γάλακτος από μια μολυσμένη μητέρα στα μικρά της.
Τα κεστώδη γατζώνονται με τα δόντια του κεφαλιού τους στο εντερικό τοίχωμα και μεγαλώνουν σαν μια συνεχής κορδέλα με μικρότερα τμήματα, καθένα από τα οποία περιέχει έναν μεγάλο αριθμό αυγών. Τα τμήματα αυτά σταδιακά σπάνε και μέσω των κοπράνων καταλήγουν στο περιβάλλον. Συνήθως μοιάζουν με κόκκους ρυζιού και προχωρώντας στο προνυμφικό τους στάδιο αποκτούν ρυτίδες, μέχρι να ξεραθούν τελείως (συνήθως ενώ βρίσκονται ακόμα στο τρίχωμα των ζώων). Ο πιο συνήθης τρόπος μόλυνσης των σκύλων από τα κεστώδη, είναι μέσω των ψύλλων. Οι άωροι ψύλλοι μολύνονται από τα κόπρανα των σκύλων στο περιβάλλον και στη συνέχει μολύνουν τους σκύλους αν αυτοί καταναλώσουν κατά λάθος την ενήλικη μορφή τους. Υπάρχει ακόμα και ένας πιο ασυνήθιστος τρόπος μετάδοσης, ο οποίος χρησιμοποιεί τα τρωκτικά ή και τα κουνέλια, σαν ενδιάμεσους ξενιστές. Τα παράσιτα παραμένουν ανενεργά στους μυς ή σε άλλα όργανα των ζώων αυτών και οι σκύλοι μολύνονται σε περίπτωση που τα καταναλώσουν.
Πως μπορώ να ξέρω, αν ο σκύλος μου έχει σκουλήκια;
Εκτός από τα γενικότερα συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσουν στην υγεία και αναφέρθηκαν παραπάνω, σημαντικότατες ενδείξεις μόλυνσης, μπορεί να βρεθούν στα κόπρανα του σκύλου σας. Τα κουτάβια αποβάλουν τα σκουλήκια με τον εμετό ή συχνότερα μέσω των κοπράνων τους. Σκουλήκια επίσης μπορεί να ανευρεθούν στο τρίχωμα του ζώου, στην περιοχή γύρω από την ουρά ή στα πίσω πόδια.
Πως μπορούν να εξαλειφθούν τα σκουλήκια;
Στο εμπόριο υπάρχουν κάποιες αρκετά αποτελεσματικές θεραπείες για τα ενδοπαράσιτα αυτά. Κυκλοφορούν σε διάφορες μορφές, όπως υγρή, σκόνης, χαπιού ή πάστας. Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι όλα τα προϊόντα το ίδιο αποτελεσματικά, ενώ κάποια λειτουργούν καλύτερα εναντίον ορισμένων τύπων σκουληκιών. Ο κτηνίατρος σας, είναι ο καταλληλότερος να σας συμβουλέψει σχετικά με τον καλύτερο τύπο φαρμάκου, ανάλογα με το ζώο σας και τις συνθήκες διαβίωσης του. Τα σκουλήκια είναι τόσο συχνά στο περιβάλλον, έτσι ώστε αντιμετωπίζουμε όλα τα ζώα ως δυνητικά μολυσμένα. Ο γενικός κανόνας είναι να δίνουμε αγωγή για τα ενδοπαράσιτα στους μικρούς μας φίλους, κάθε 3 μήνες. Παρ’ όλα αυτά, το συγκεκριμένο πλάνο ενδέχεται να αλλάξει, ανάλογα με την ηλικία του ζώου, τον τρόπο διαβίωσης του, αλλά και το σκεύασμα που χρησιμοποιούμε. Απευθυνθείτε στον κτηνίατρο σας, προκειμένου να διαμορφώσει το καταλληλότερο πλάνο για το ζώο σας.
Μπορεί η οικογένεια μου, να κολλήσει σκουλήκια, από τον σκύλο;
Υπάρχουν κάποιες μικρές πιθανότητες, οι οποίες όμως σχεδόν εκμηδενίζονται, αν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής (π.χ. τα κόπρανα του σκύλου καθαρίζονται τακτικά, πλένουμε τα χέρια μας μετά από το παιχνίδι με τον σκύλο – ειδικά για τα μικρά παιδιά, κ.α.) και αν χορηγούμε στο ζώο μας τακτικά την ενδοπαρασιτοκτόνο αγωγή.