'Αγχος αποχωρισμού


puppyΟ σύγχρονος τρόπος ζωής μας, περιλαμβάνει πλέον εξοντωτικά ωράρια εργασίας και ως συνέπεια, μεγάλα χρονικά διαστήματα απουσίας από το σπίτι. Ευτυχώς, οι περισσότεροι σκύλοι προσαρμόζονται σχετικά εύκολα σε αυτό το πρόγραμμα, για ορισμένους όμως μπορεί να αποβεί αρκετά αγχωτικό. Οι τελευταίοι, συνήθως καταφεύγουν σε διάφορες μικροκαταστροφές μέσα στο σπίτι, προκειμένου να εκφράσουν το άγχος και τα συναισθήματα τους. Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, η συνύπαρξη με τέτοιους σκύλους μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα δύσκολη για τους ιδιοκτήτες τους.
Τι ορίζεται ως άγχος αποχωρισμού;
Όπως υποδηλώνει και το όνομα, η «διαταραχή» αυτή, προκαλείται στους σκύλους από το αυξημένο άγχος, που οφείλεται στην απουσία του ιδιοκτήτη τους από το σπίτι, για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Υπάρχουν ενδείξεις, πως εμφανίζεται πιο συχνά σε ορισμένες φυλές σκύλων, ή ότι μπορεί να οφείλεται μερικώς σε ελλιπή «κοινωνικοποίηση» τους όταν ήταν κουτάβια
Γιατί ορισμένα σκυλιά πάσχουν από άγχος αποχωρισμού;
Οι σκύλοι, απολαμβάνουν να είναι μέλος μιας αγέλης και (τις περισσότερες φορές) βλέπουν τον ιδιοκτήτη τους, σαν τον αρχηγό της αγέλης. Δεν είναι φυσικό για αυτούς, να μένουν μόνοι, όταν η υπόλοιπη αγέλη πηγαίνει κάπου, χωρίς αυτούς. Η πάθηση, εμφανίζεται αρκετά συχνότερα σε σκύλους που έχουν αλλάξει πολλούς ιδιοκτήτες, ή που άλλαξαν ιδιοκτήτη σε ηλικία μικρότερη του έτους, καθώς οι σκύλοι αυτοί αισθάνονται περισσότερη ανασφάλεια. Δυστυχώς, πολλές φορές, όταν ένας τέτοιος σκύλος υιοθετηθεί από το καταφύγιο και εκδηλώσει καταστροφικές τάσεις, λόγω άγχους, επιστρέφεται στο καταφύγιο και επανεντάσσεται σε διαδικασία υιοθέτησης, με αποτέλεσμα την δημιουργία ενός φαύλου κύκλου.
Είναι απαραίτητο να πάω το ζώο μου στον κτηνίατρο;
Και τα δύο αυτά συμπτώματα, συνήθως οφείλονται είτε σε οξείες παθήσεις (που διαρκούν 1 με 2 μέρες το πολύ και μετά περνάνε) είτε σε πιο χρόνια προβλήματα, τα οποία συχνά είναι και τα πιο σοβαρά. Αν το ζώο σας δε φαίνεται να έχει πεσμένη διάθεση ή να χάνει βάρος, το καλύτερο που έχετε να κάνετε αρχικά, είναι να του απομακρύνεται το φαγητό για μια ημέρα και στη συνέχεια να του δώσετε μια ελαφριά δίαιτα, για 3 με 4 ημέρες, π.χ. ρύζι με κοτόπουλο. Επίσης θα ήταν καλό, την πρώτη μέρα η κατανάλωση του νερού να γίνεται σταδιακά και να μην είναι αυτό στη διάθεση του ζώου, συνεχώς. Σε κάθε περίπτωση πάντως, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρο σας και να του εκθέσετε λεπτομερώς το πρόβλημα, προκειμένου αυτός να σας συμβουλεύσει καταλλήλως.
Τι μπορεί να πυροδοτήσει το άγχος του αποχωρισμού;
Το πρόβλημα είναι πιθανό να αρχίσει, ύστερα από μια περίοδο αποχωρισμού, κατά την οποία ο σκύλος βρισκόταν σε ξενοδοχείο σκύλων και επιστρέφει στο σπίτι. Επιπλέον, οι σκύλοι είναι πολύ πιθανό, να παρουσιάσουν συμπτώματα άγχους αποχωρισμού, όταν ο ιδιοκτήτης τους επιστρέφει στην εργασία του, ύστερα από ένα μεγάλο διάστημα που βρισκόταν στο σπίτι (π.χ. μητρική άδεια ή καλοκαιρινές διακοπές). Όλα αυτά συμβαίνουν, γιατί ο σκύλος που είχε συνηθίσει στη συντροφιά και τη φροντίδα του ιδιοκτήτη του, βρίσκεται ξαφνικά ολομόναχος σε ένα άδειο σπίτι.
Ποια είναι τα συμπτώματα του άγχους του αποχωρισμού;
Η πάθηση αυτή εμφανίζεται συνήθως, στα νεαρά σκυλιά. Οι περισσότεροι σκύλοι που την εμφανίζουν, αρχίζουν να αγχώνονται υπερβολικά, όταν διαισθάνονται, ότι ο ιδιοκτήτης τους είναι έτοιμος να φύγει από το σπίτι. Συχνά, τον ακολουθούν από δωμάτιο σε δωμάτιο και προσκολλώνται πάνω του. Όταν ο ιδιοκτήτης τους τελικά φύγει, τότε ξεκινούν οι μικροκαταστροφές. Η ούρηση ή η αφόδευση μέσα στο σπίτι, δεν αποτελούν σπάνια φαινόμενα, σε συνδυασμό με επίμονο γαύγισμα και καταστροφή διαφόρων πραγμάτων του σπιτιού. Κάποιοι σκύλοι ίσως να κάνουν ακόμα και διάρροια ή εμετό, αν μείνουν μόνοι τους. Όταν ο ιδιοκτήτης τους γυρίσει, τότε κρύβονται ή «βάζουν την ουρά κάτω από τα σκέλια», καθώς στο παρελθόν έχουν τιμωρηθεί από αυτόν , όταν γύρισε σπίτι και αντίκρισε την ακαταστασία που είχαν προκαλέσει.
Πώς μπορώ να βοηθήσω τον σκύλο μου;
dogΣίγουρα μπορείτε να τον βοηθήσετε, πρέπει όμως να είστε διατεθειμένοι να προσπαθήσετε πολύ και να διαθέσετε αρκετό χρόνο, προκειμένου ο σκύλος σας να ξεπεράσει τις φοβίες του. Ποτέ, μα ποτέ, μην τιμωρείτε τον σκύλο σας, όταν γυρνάτε σπίτι και το βρίσκετε ακατάστατο, καθώς κάτι τέτοιο, απλά θα κάνει τα πράγματα χειρότερα. Ο σκύλος σας εκδηλώνει καταστροφικές τάσεις, επειδή αγχώνεται πολύ, όταν μένει μόνος του. Αν τον τιμωρείτε, αυτός θα μάθει να συνδυάζει εσάς και την ακαταστασία με τιμωρία, γεγονός που απλά θα αυξάνει περισσότερο το άγχος του, όταν βρίσκεται μόνος του στο σπίτι. Βασικά η θεραπεία, στοχεύει στο να συνηθίσει ο σκύλος σας, σε όλο και μεγαλύτερα διαστήματα μόνος του στο σπίτι. Ο κτηνίατρος σας είναι σε θέση να σας δώσει ορισμένες συμβουλές, προκειμένου να διαχειριστείτε το πρόβλημα, σε ορισμένα δύσκολα όμως περιστατικά, το καλύτερο θα ήταν να δείτε έναν ειδικό, πάνω στη συμπεριφορά των σκύλων. Με εντοπισμένες συμβουλές αλλά και προσπάθεια, οι περισσότεροι σκύλοι εμφανίζουν σημάδια βελτίωσης, ακόμα και μέσα σε 4 εβδομάδες, ενώ μέσα σε διάστημα κάποιων μηνών, εμφανίζονται αρκετά καλύτερα.
Υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να μειώσουν το άγχος του σκύλου μου;
Υπάρχουν κάποια φάρμακα που μπορεί να σας συνταγογραφήσει ο κτηνίατρος σας (με δράση παρόμοια των δικών μας ηρεμιστικών), προκειμένου ο σκύλος σας να ξεπεράσει το άγχος του. Δυστυχώς, κανένα από αυτά τα φάρμακα δεν είναι καλό να χρησιμοποιείται σε μόνιμη βάση και κανένα από αυτά δεν είναι θαυματουργό. Αποτελούν περισσότερο λύση ανάγκης, μέχρι να αρχίσει η ουσιαστική θεραπεία, προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα του σκύλου σας.
Τι άλλο μπορώ να κάνω;
Να θυμάστε, ότι το πρόβλημα προκύπτει μόνο όταν ο σκύλος σας μένει μόνος του. Αν μπορείτε να αποφύγετε να τον αφήνετε μόνο του για μεγάλα διαστήματα, ειδικά κατά τα αρχικά στάδια της θεραπείας, αυτό θα διευκολύνει αρκετά τα πράγματα. Αν πρέπει οπωσδήποτε να φύγετε, σκεφτείτε να βρείτε κάποιον, να προσέχει τον σκύλο σας, από το να τον αφήσετε σε ένα ξενοδοχείο σκύλων. Επίσης, εάν έχετε την δυνατότητα, πάρτε τον σκύλο σας μαζί σας στη δουλειά, τουλάχιστον για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Όλα τα παραπάνω θα βοηθήσουν σημαντικά στη μείωση του άγχους του σκύλου σας, αλλά και του δικού σας!!!

dog running