Καινούργιο κουταβάκι στο σπίτι.


κουτάβιΣίγουρα, όλα τα κουταβάκια είναι αξιαγάπητα και πάντα η ιδέα να αποκτήσουμε ένα, φαντάζει αρκετά δελεαστική. Παρ’ όλα αυτά, το να αποκτήσεις ένα κουτάβι, συνιστά μια κάποια ευθύνη, έχοντας στο νου, πως δεν θα μείνει κουτάβι για πάντα. Μέσα σε ένα χρόνο, θα έχει γίνει ένας ενήλικας σκύλος, του οποίου το προσδόκιμο ζωής, θα είναι 10 χρόνια ή και περισσότερο. Πριν αποκτήσουμε ένα κουτάβι λοιπόν, θα πρέπει να αναλογιστούμε, αν είμαστε έτοιμοι, για μια μακροχρόνια δέσμευση, η οποία όμως είναι σίγουρο, ότι θα μας αποφέρει μοναδικές εμπειρίες.

Από που θα πρέπει να πάρω το κουτάβι;

Αρχικά θα ήταν καλό να μιλήσετε με έναν κτηνίατρο, προκειμένου να σας προτείνει ποια ράτσα σκύλου, θα ταίριαζε ίσως περισσότερο στον τρόπο και τις συνθήκες ζωής σας.
Από εκεί και πέρα, τα φιλοζωικά σωματεία, αλλά και τα κέντρα περίθαλψης αδέσποτων ζώων, πάντα ψάχνουν για καλές οικογένειες, που θέλουν να υιοθετήσουν ένα κουταβάκι, ή ακόμα και έναν ενήλικα σκύλο. Μια τέτοια υιοθεσία, θα έχει διπλό όφελος και για εσάς, μιας και θα σώσετε ένα σκυλί που το έχει πολύ ανάγκη, με ελάχιστο ως μηδαμινό κόστος υιοθεσίας.
Αν θέλετε να αγοράσετε ένα σκυλάκι από εκτροφέα, είναι πολύ σημαντικό, να δείτε τον χώρο όπου μεγαλώνουν τα σκυλιά, τις συνθήκες διαβίωσης τους, αλλά και να πάρετε κάποιες πληροφορίες, για το ιστορικό των γονιών τους.

Πως μπορώ να ξέρω, αν το κουτάβι είναι υγιές;

Αν αποκτήσετε ένα κουτάβι, το οποίο ήδη έχει κάποια ασθένεια, είναι πολύ πιθανό, ότι δεν θα αναρρώσει πλήρως ποτέ. Ένα υγιές κουτάβι, κανονικά, θα πρέπει να έχει καθαρά, διαυγή μάτια και λαμπερό τρίχωμα. Αποφύγετε να αγοράσετε ένα κουτάβι με μεγάλη στρογγυλή κοιλιά ή με βρώμικο, θαμπό τρίχωμα. Προσκομίστε το κουτάβι στον κτηνίατρο σας, για έλεγχο, το συντομότερο δυνατό. Αυτός, μπορεί να σας πει αν το κουτάβι φαίνεται υγιές, αλλά και να εντοπίσει γενετήσια προβλήματα υγείας, τα οποία μπορεί να το επηρεάσουν αργότερα.

Τι ερωτήσεις θα πρέπει να κάνω στον εκτροφέα;

Πριν υιοθετήσετε το κουτάβι, ρωτήστε σχετικά με την φροντίδα που έλαβε μέχρι στιγμής. Μάθετε αν του έγινε κάποιος εμβολιασμός και αν ναι ζητήστε να σας δώσουν το πιστοποιητικό του (π.χ. υπογεγραμμένο βιβλιάριο). Όλα τα κουτάβια είναι δυνητικοί φορείς σκουληκιών, γι’ αυτό και ο τακτικός αποπαρασιτισμός τους είναι κρίσιμος. Μάθετε πότε του έγινε αντιπαρασιτική θεραπεία τελευταία φορά και στη συνέχεια συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας σχετικά με το πως να την συνεχίσετε. Συνεχίστε τον ίδιο τύπο τροφής που έτρωγε, τουλάχιστον για κάποιες μέρες και αν το επιθυμείτε, αλλάξτε του το φαγητό σταδιακά.

Τι εξοπλισμό θα πρέπει να έχω;

Σιγουρευτείτε πως έχετε όλα τα πράγματα που χρειάζεστε πριν φέρετε το κουτάβι σπίτι, όπως φαγητό, μπoλ νερού και φαγητού καθώς και κρεβατάκι. Κάποια παιχνιδάκια επίσης δεν θα ήταν άσχημη ιδέα.

Τι γίνεται αν έχω και άλλα κατοικίδια;

Μέχρι το κουτάβι σας να ολοκληρώσει τα εμβόλια του, θα πρέπει να έρχεται σε επαφή μόνο με πλήρως εμβολιασμένα ζώα. Αν έχετε και άλλα κατοικίδια, γνωρίστε τα σταδιακά στο κουτάβι και μην τα αφήνετε μόνα τους, τουλάχιστον στην αρχή. Είναι σημαντικό για ένα κουτάβι, να γνωρίσει άλλα ζώα και ανθρώπους το συντομότερο δυνατό. Μόλις το κουτάβι σας ολοκληρώσει τα εμβόλια του, δοκιμάστε να το βγάλετε σιγά σιγά για βόλτα. Τέλος υπάρχουν τμήματα κοινωνικοποίησης κουταβιών, όπου γνωρίζουν άλλα κουτάβια της ίδιας ηλικίας, παίζοντας όλη μέρα.

Τι άλλο χρειάζεται να κάνω;

κουτάβιΑρχικά προγραμματίστε έναν έλεγχο από τον κτηνίατρο σας, το συντομότερο δυνατό. Το τακτικό χτένισμα – grooming θα κρατήσει το κατοικίδιο σας σε άψογη κατάσταση. Αν το αρχίσετε από νωρίς, τότε πολύ σύντομα το ζώο σας θα το συνηθίσει και από ένα σημείο και μετά θα φτάσει ακόμα και να αποζητά αυτή τη φροντίδα. Οι οδοντικές νόσοι είναι αρκετά συχνές στους σκύλους, μπορούν όμως εύκολα να αποφευχθούν, όπως και στους ανθρώπους, με το συχνό βούρτσισμα των δοντιών. Αν αρχίστε από μικρή ηλικία να του βουρτσίζετε τα δόντια, η διαδικασία θα γίνει πολύ πιο εύκολη με τη πάροδο του χρόνου. Υπάρχουν ειδικές οδοντόβουρτσες και οδοντόπαστες σκύλων, ακριβώς για αυτή τη δουλειά. Αποφεύγετε να χρησιμοποιήσετε ανθρώπινη οδοντόκρεμα, καθώς η αίσθηση που αφήνει είναι δυσάρεστη στους σκύλους και επίσης η κατάποση της μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Μια καλή συχνότητα για το βούρτσισμα των δοντιών, είναι 2 με 3 φορές την εβδομάδα.

Πρέπει να εμβολιάσω το κουτάβι μου;

Υπάρχουν κάποιες αρκετά μεταδοτικές και πιθανά θανατηφόρες ασθένειες, από τις οποίες μπορεί να νοσήσει ο σκύλος σας. Για τις περισσότερες από αυτές, δεν υπάρχει καν θεραπεία και η πρόγνωση για τα νεαρά κουτάβια που νοσούν από αυτές είναι από αρκετά επιφυλακτική ως άσχημη. Η πιο απλή προστασία για τις νόσους αυτές, είναι ο εμβολιασμός των ζώων. Ο καλύτερος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι το κουτάβι σας είναι, αλλά και ότι θα παραμείνει προστατευμένο από αυτές τις αρρώστιες, είναι να ολοκληρώσετε τα αρχικά του εμβόλια και να επαναλαμβάνεται τους ετήσιους αναμνηστικούς εμβολιασμούς του τακτικά, στο προτεινόμενο από τον κτηνίατρο σας χρονικό διάστημα.

Πότε μπορώ να στειρώσω το κουτάβι μου;

Τα κουτάβια μπορούν να στειρωθούν, μετά την ηλικία των 7 -8 μηνών για τα αρσενικά, ή αφού παρουσιάσουν τη πρώτη τους περίοδο για τα θηλυκά. Το καλύτερο είναι να το συζητήσετε με τον κτηνίατρο σας, όταν πάτε τον σκύλο σας για τα πρώτα του εμβόλια και σε συνεννόηση με αυτόν, να το προγραμματίσετε.
Αν και το να έχεις σκύλο αποτελεί μια μακροχρόνια δέσμευση, το μόνο σίγουρο είναι πως η σχέση που θα αναπτυχθεί και οι εμπειρίες που θα αποκτήσετε, θα είναι ανεπανάληπτες.