Φροντίζοντας μια ηλικιωμένη γάτα

hlikiomenh gataΤα μικρά γατάκια είναι πάντα αξιαγάπητα, μεγαλώνουν όμως τόσο γρήγορα, που ούτε που το καταλαβαίνουμε. Ήδη μόλις περάσουν το πρώτο έτος της ηλικίας τους, οι γάτες όλων των φυλών, θεωρούνται ενήλικες. Τέλος, αν και από εκεί και μετά, οι γάτες γερνούν με διαφορετικό ρυθμό, ανάλογα και με τη φυλή τους, οι περισσότερες, μετά τα 10 χρόνια, θεωρούνται ηλικιωμένες.
Πώς θα κρατήσω τη γάτα μου υγιή;
Ακριβώς όπως και με τους ηλικιωμένους ανθρώπους, έτσι και με τις γάτες, η ταχύτητα των αντανακλαστικών τους είναι σαφώς μειωμένη, αρχίζουν να ασκούνται λιγότερο και σπανιότερα και τείνουν να βάζουν κιλά. Η γάτα σας πιθανότατα, να μη θέλει να βγαίνει έξω τόσο συχνά, όσο έβγαινε παλιότερα. Επιπλέον, αρκετές γάτες, γίνονται περισσότερο φιλικές, καθώς γερνούν, ξοδεύοντας περισσότερο ποιοτικό χρόνο στο σπίτι με την οικογένεια και απολαμβάνοντας την προσοχή τους. Περιστασιακά όμως, κάποιες γάτες γίνονται όλο και πιο «γκρινιάρες», με τον καιρό. Αν η συμπεριφορά της γάτας σας έχει μεταβληθεί σημαντικά, το καλύτερο θα ήταν να ζητήσετε από τον κτηνίατρο σας, να την ελέγξει, καθώς κάτι τέτοιο, θα μπορούσε να ήταν το πρώτο σημάδι πόνου ή κάποιας αρρώστιας.

Οι ηλικιωμένες γάτες, έχουν ανάγκη τακτικού κτηνιατρικού ελέγχου και φροντίδας, το ίδιο (αν όχι και περισσότερο) με τα νεαρά γατάκια. Ο τακτικός εμβολιασμός, είναι πάρα πολύ σημαντικός, σε όλη τη διάρκεια της ζωής της γάτας, καθώς την προφυλάσσει από μολυσματικές ασθένειες, οι οποίες ειδικά σε ηλικιωμένα ζώα, μπορεί να αποβούν αρκετά σοβαρές. Τέλος είναι σημαντικό να μην αμελείτε και την αντιπαρασιτική αγωγή, τόσο για ψύλλους – τσιμπούρια, όσο και για τα ενδοπαράσιτα.
Οι ηλικιωμένες γάτες, χρειάζονται ειδικό φαγητό;
Αν η γάτα σας αρχίζει να βάζει κιλά, τότε ίσως θα πρέπει να μειώσετε την ποσότητα του φαγητού που της δίνετε, αν όμως την βλέπετε ότι χάνει, τότε θα πρέπει να εφαρμόσετε ακριβώς το αντίθετο (ή να βελτιώσετε την ποιότητα του φαγητού). Καθώς οι γάτες γερνούν, η αίσθηση της γεύσης και της μυρωδιάς που είχαν μειώνεται, για αυτό και αν δείτε την γάτα σας να έχει μειωμένη όρεξη για φαγητό, δελεάστε την να φάει, ταΐζοντας την γευστικά φαγητά με ισχυρή και ευχάριστη μυρωδιά. Επιπλέον, οι ηλικιωμένες γάτες, παρουσιάζουν μειωμένη πέψη, με αποτέλεσμα να πρέπει να καταναλώσουν μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού, προκειμένου να απορροφήσουν τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται. Αν η γάτα σας παρουσιάζει έντονη αύξηση ή μείωση στα κιλά της, τότε θα πρέπει να την προσκομίστε στον κτηνίατρο σας, καθώς αυτό θα μπορούσε να αποτελεί σύμπτωμα κάποιας πάθησης, που χρειάζεται θεραπεία. Μπορείτε, εάν επιθυμείτε, να προμηθευτείτε ειδικές δίαιτες, σχεδιασμένες για ηλικιωμένα γατιά, από τον κτηνίατρο σας. Δεν είναι απαραίτητο να δίνετε στην ηλικιωμένη γάτα σας γάλα, θα πρέπει να έχει στην διάθεση της όμως άφθονο καθαρό νερό, μιας και οι ηλικιωμένες γάτες, τείνουν να πίνουν περισσότερο νερό. Όμως, αν η δίψα της γάτας σας αυξηθεί σημαντικά, θα ήταν καλό να την προσκομίσετε στον κτηνίατρο σας για εξετάσεις, καθώς αυτό το σύμπτωμα, μπορεί να προκληθεί, από αρκετές ασθένειες που είναι συνήθεις στα ηλικιωμένα γατιά.
Ποιες ασθένειες, εμφανίζονται συχνότερα στις ηλικιωμένες γάτες;
gatesΚαθώς το σώμα μας γερνά, αρχίζει να μην δουλεύει τόσο αποτελεσματικά όπως παλιότερα, με το ίδιο πράγμα ακριβώς να ισχύει και για τις γάτες. Η καρδιά της γάτας σας, ή τα νεφρά της, μπορεί να μην δουλεύουν το ίδιο καλά, όπως παλιότερα, ή μπορεί να αναπτύξει υπερμεγέθη θυροειδή (υπερθυρεοειδισμός). Ο κτηνίατρος σας, μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε αυτές τις καταστάσεις, με την προϋπόθεση όμως, ότι θα εξετάσει την γάτα, πριν αυτές φτάσουν σε προχωρημένο στάδιο. Αν ανησυχείτε για την υγεία της γάτας σας, το καλύτερο θα ήταν να κλείσετε ένα ραντεβού με τον κτηνίατρο σας το συντομότερο δυνατό.
Έχει νόημα, να αναλάβω θεραπεία, σε μια ηλικιωμένη γάτα;
Οι γάτες μπορεί να φτάσουν ακόμα και τα 20 χρόνια ή και περισσότερο, αν τους παρέχετε η σωστή φροντίδα από το σπίτι, αλλά και έγκαιρη κτηνιατρική βοήθεια. Η προχωρημένη ηλικία, δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση λόγο να αποδεχτούμε την άσχημη υγεία ενός ζώου. Επιπλέον, εννοείται, ότι με το να προστατεύεται την υγεία της γάτας σας, διατηρείτε την ποιότητα ζωής της στα επιθυμητά επίπεδα.

Ένα από τα πράγματα, που απολαμβάνουν οι γάτες, είναι η ανεξαρτησία τους. Παρ’ όλα αυτά, καθώς μεγαλώνουν, θα σας χρειάζονται όλο και περισσότερο. Εσείς είστε το πρόσωπο, που την ξέρει περισσότερο από τον καθένα και μπορείτε με ευκολία, να ανιχνεύσετε, οποιαδήποτε μικρή αλλαγή στη ρουτίνα της, η οποία μπορεί να υποδηλώνει πως δεν είναι καλά. Αν σας παρουσιαστεί, οποιοδήποτε τέτοιο σημάδι, επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρο σας, καθώς όσο πιο άμεσα δει την γάτα σας, τόσο το καλύτερο.

gat