Επιληψία στον σκύλο

epilipsiaΑν ο σκύλος σας εκδήλωσε ποτέ επιληπτική κρίση, τότε ξέρετε πόσο τρομακτική μπορεί να είναι αυτή η εμπειρία. Η εκδήλωση τέτοιων κρίσεων, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί και ως ιδιαίτερα σπάνια στους σκύλους, παρ’ όλα αυτά σε αρκετούς από αυτούς, συμβαίνει μόνο μια φορά στην ζωή τους. Αν ο σκύλος σας παρουσιάσει παραπάνω από μια κρίση, τότε είναι αρκετά πιθανό, να πάσχει από επιληψία. Στα σκυλιά, όπως ακριβώς και στους ανθρώπους, υπάρχουν πλέον ειδικές θεραπείες, με σκοπό να τον έλεγχο των κρίσεων, έτσι ώστε ο σκύλος σας, να έχει ένα καλό επίπεδο ζωής, απαλλαγμένο όσο γίνεται από το πρόβλημα.
Τι ακριβώς είναι η επιληψία;
Επιληψία, στην ουσία σημαίνει, επαναλαμβανόμενες κρίσεις, οι οποίες οφείλονται σε αφύσικη δραστηριότητα του εγκεφάλου. Αν η κρίση οφείλεται σε οποιοδήποτε πρόβλημα, αλλού στο σώμα, π.χ. σε μια καρδιακή νόσο, η οποία δυσκολεύει το αίμα να φτάσει στον εγκέφαλο, τότε δεν πρόκειται για επιληψία.
Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας επιληπτικής κρίσης;
Ένας αριθμός σκύλων φαίνεται να προαισθάνεται, ότι θα εκδηλώσει σε λίγο κρίση και έτσι συμπεριφέρεται με έναν συγκεκριμένο τρόπο, τον οποίο θα φτάσετε να αναγνωρίζετε ως προάγγελο της κρίσης. Αρκετά συχνά, απλά αναζητούν περισσότερο την παρέα σας και έρχονται να κάτσουν δίπλα σας. Μόλις η κρίση αρχίσει, στην ουσία ο σκύλος δεν ελέγχει καθόλου τις αντιδράσεις του. Δεν μπορεί ούτε να σας ακούσει, ούτε να αντιδράσει σε αυτά που του λέτε. Οι περισσότεροι σκύλοι πέφτουν στο ένα πλευρό και κάνουν με τα πόδια τους ποδηλατικές κινήσεις (σα να τρέχουν). Ίσως ακόμα και να γαυγίσουν έντονα, ή να χάσουν τον έλεγχο της κύστης ή του εντέρου τους. Συνήθως οι κρίσεις κρατούν 1 με 3 λεπτά (είναι πολύ σημαντικό να σημειώνετε τον ακριβή χρόνο που διαρκεί μια κρίση, μιας και στα μάτια αυτού που το ζει, φαντάζει ότι κρατάει πολύ περισσότερο, από ότι στη πραγματικότητα). Μετά την κρίση, οι σκύλοι συμπεριφέρονται με διάφορους τρόπους. Κάποιοι απλά σηκώνονται κατευθείαν και συνεχίζουν αυτό που έκαναν προηγουμένως, σα να μη συνέβη τίποτα, ενώ κάποιοι άλλοι μπορεί να φαίνονται κάπως ζαλισμένοι ή και μπερδεμένοι μέχρι και 24 ώρες μετά την κρίση. Συνήθως όμως, ο κάθε σκύλος, ακολουθεί ένα συγκεκριμένο μοτίβο συμπεριφοράς μετά από κάθε κρίση, π.χ. να πηγαίνει κατευθείαν να πιεί νερό ή να θέλει να βγει στον κήπο για τουαλέτα. Αν ο σκύλος σας έχει εκδηλώσει παραπάνω από μια κρίσεις, τότε σιγά σιγά, θα φτάσετε να αναγνωρίζετε αυτό το μοτίβο.
Πότε εκδηλώνονται οι κρίσεις;
Οι περισσότερες κρίσεις εκδηλώνονται, όταν ο σκύλος σας είναι χαλαρός ή ξεκουράζεται. Πολύ σπάνια εκδηλώνονται κατά τη διάρκεια άσκησης. Πιο συχνά εκδηλώνονται το απόγευμα ή το βράδυ. Ξανά, είναι πολύ πιθανό να αναπτυχθεί για τον εκάστοτε σκύλο, ένα συγκεκριμένο μοτίβο, το οποίο θα φτάσετε να αναγνωρίζετε.
Τι θα πρέπει να κάνω όταν ο σκύλος μου παθαίνει επιληπτική κρίση;
Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε, είναι να παραμείνετε ψύχραιμοι. Να θυμάστε, ότι ο σκύλος σας, κατά την διάρκεια της κρίσης, δεν έχει τις αισθήσεις του, όμως δεν πονάει κιόλας. Η κρίση αυτή καθ’ αυτή, το πιθανότερο είναι να είναι πιο ενοχλητική για σας, παρά για τον σκύλο σας. Φροντίστε απλά ο σκύλος σας να μην είναι σε θέση να βλάψει τον εαυτό του, π.χ. πέφτοντας από τις σκάλες, κατά τα άλλα όμως, προσπαθήστε να μην επεμβαίνετε. Ποτέ μην προσπαθήσετε να βάλετε το χέρι σας στο στόμα του σκύλου, κατά την διάρκεια της κρίσης, καθώς είναι πολύ πιθανό, να σας δαγκώσει.
Υπάρχει περίπτωση η κρίση, να προκαλέσει ζημιά στο σκύλο μου;
Είναι πάρα πολύ σπάνιο, για ένα σκυλί, να αυτοτραυματιστεί, κατά την διάρκεια της κρίσης. Περιστασιακά, μπορεί να δαγκώσουν την γλώσσα τους, ενώ όμως θα φαίνεται να βγαίνει αρκετό αίμα, δεν πρόκειται για κάτι ιδιαίτερα σοβαρό. Πάρα πολύ σπάνια και αν μιλάμε για ιδιαίτερα μεγάλες κρίσεις (πάνω από δέκα λεπτά), τότε υπάρχει πιθανότητα πρόκλησης εγκεφαλικών βλαβών.
Πότε θα πρέπει να επικοινωνήσω με τον κτηνίατρο μου;
Αν ο σκύλος σας εκδηλώσει επιληπτική κρίση, σημειώστε την διάρκεια της. Εφόσον ξεπεράσει την κρίση μέσα στα επόμενα 5 λεπτά, τότε δώστε του πρώτα λίγο χρόνο να αναρρώσει σε ήρεμο περιβάλλον, πριν επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρο σας. Εφόσον είναι η πρώτη κρίση που εκδηλώνει ο σκύλος σας, το πιθανότερο είναι ο κτηνίατρος σας να σας καθησυχάσει. Λογικά, θα σας συμβουλεύσει να του το θυμίσετε στο επόμενο ραντεβού σας για να το ελέγξει, αλλά και να τον ειδοποιήσετε σε περίπτωση που εκδηλώσει άλλη κρίση. Παρ’ όλα αυτά, αν ο σκύλος σας δεν ξεπεράσει την κρίση μέσα στα επόμενα δέκα λεπτά, ή εκδηλώσει επαναλαμβανόμενες κρίσεις μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, τότε πρέπει να επικοινωνήσετε κατευθείαν με τον κτηνίατρο σας, ο οποίος θα σας ζητήσει να δει τον σκύλο άμεσα.
Πώς θα ξέρει ο κτηνίατρος, τι τρέχει με τον σκύλο μου;
Υπάρχουν και άλλα αίτια, εκτός της επιληψίας, τα οποία προκαλούν κρίσεις στους σκύλους. Σκοπός του κτηνιάτρου, είναι μέσω της εξέτασης να διαχωρίσει αν ο σκύλος σας πάσχει από επιληψία, ή από κάποια άλλη πιθανή νόσο. Η επιληψία, συνήθως εκδηλώνεται σε σκύλους ηλικίας μεταξύ 1 και 5 ετών, οπότε αν η ηλικία του σκύλου σας είναι διαφορετική, είναι λιγότερο πιθανό, να πάσχει από επιληψία. Επιπλέον όμως θα πρέπει να γίνουν και κάποιες εξετάσεις, έτσι ώστε να σιγουρευτούμε, ότι οι κρίσεις δεν οφείλονται σε άλλα αίτια. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι αιματολογικές εξετάσεις, οι βιοχημικές, ο υπέρηχος, αλλά και άλλες. Εφόσον όλα τα άλλα πιθανά αίτια αποκλειστούν, τότε και μόνο τότε μπορούμε να προχωρήσουμε σε διάγνωση επιληψίας.
Γιατί εκδήλωσε ο σκύλος μου επιληψία;
Στα περισσότερα περιστατικά, δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος. Σε ορισμένες ράτσες σκύλων και ιδιαίτερα στα Γερμανικά Ποιμενικά, η νόσος κληρονομείται και εμφανίζει προδιάθεση στα αρσενικά. Σε κάποια περιστατικά, η νόσος οφείλεται σε μια μικρή ζημιά στον εγκέφαλο, η οποία προκλήθηκε, είτε από κάποιο χτύπημα στο κεφάλι, είτε από στιγμιαία έλλειψη οξυγόνου, λόγω δύσκολη γέννας. Τις περισσότερες φορές όμως, οι κρίσεις εκδηλώνονται αρκετά χρόνια αφότου προκλήθηκε η ζημιά, οπότε είναι δύσκολο να γίνει η σύνδεση μεταξύ των δύο.
Υπάρχει θεραπεία, προκειμένου να σταματήσουν οι κρίσεις;
Αν ο σκύλος σας έχει εκδηλώσει μόνο μία κρίση σε όλη του τη ζωή, η γενικότερα οι κρίσεις του είναι αρκετά αραιές (μια κάθε 4 με 5 μήνες) και σύντομες σε διάρκεια, τότε το πιθανότερο είναι ο κτηνίατρος σας, να σας συστήσει να περιμένετε, πριν αρχίσετε κάποια θεραπεία. Μιας και κάποιοι σκύλοι μπορεί να εκδηλώσουν κρίση, μόνο μια φορά στη ζωή τους, είναι πολύ πιθανό, να αρχίσουν μια θεραπεία, την οποία στην ουσία δε χρειάζονται. Σκοπός της θεραπείας, είναι η εξαφάνιση των κρίσεων, παρ’ όλα αυτά, κάτι τέτοιο είναι εφικτό περίπου στο 50% των περιστατικών. Στα υπόλοιπα κρίνεται επιτυχής, εφόσον αυξήσει κατά πολύ το διάστημα μεταξύ των κρίσεων. Γι’ αυτό και είναι αρκετά σημαντικό να ξέρουμε, πόσο συχνά εκδηλώνονται οι κρίσεις, χωρίς την θεραπεία, για να κρίνουμε αν αυτή λειτουργεί. Εφόσον ο σκύλος σας αρχίσει θεραπεία, είναι πολύ πιθανό αυτή να διαρκέσει για το υπόλοιπο της ζωής του. Το ιδανικό είναι να λαμβάνει την θεραπεία, περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα, χωρίς μεγάλες αποκλίσεις. Αν για κάποιο λόγο, η θεραπεία διακοπεί απότομα, είναι πολύ πιθανό το σκυλί σας να αρχίσει τις κρίσεις ξανά. Συνήθως παίρνει κάποιους μήνες, μέχρι η συγκέντρωση του φαρμάκου στο αίμα, να φτάσει τα επιθυμητά επίπεδα για τον σκύλο σας. Σε αυτό το διάστημα, ο κτηνίατρος σας θα επικοινωνεί συχνά μαζί σας και ίσως χρειαστεί και κάποιες εξετάσεις αίματος, προκειμένου να εξακριβώσει, την συγκέντρωση του φαρμάκου στο αίμα.
Θα γίνει ο σκύλος μου καλύτερα;
Θεωρείτε σπάνιο για τα επιληπτικά σκυλιά, να σταματήσουν να εμφανίζουν κρίσεις, τελείως. Τα φάρμακα, μπορεί να ελέγξουν τις κρίσεις, έτσι ώστε αυτές, να μην επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη ζωή του σκύλου σας, είναι όμως πολύ πιθανό ότι, αν διακόψετε την θεραπεία, τότε οι κρίσεις θα επιστρέψουν. Παρ’ όλα αυτά, εφόσον ο σκύλος σας ελέγχεται τακτικά από τον κτηνίατρο, προκειμένου να αποφύγουμε, τις ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων, το πιθανότερο είναι πως θα έχει ένα πάρα πολύ καλό επίπεδο ζωής, σχεδόν ίδιο με αυτό των υπόλοιπων σκυλιών.